Google+ «Άμεση Ανακήρυξη ΑΟΖ και θέσπιση δικαιωμάτων »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«Άμεση Ανακήρυξη ΑΟΖ και θέσπιση δικαιωμάτων »

Image Hosted by ImageShack.us
Δρ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

"Γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό όραμα  καταρτίζει η Ελληνική κυβέρνηση καθώς σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται οι σεισμικής έρευνες σε Ιόνιο και Λιβυκό πέλαγος σε βάθη 1.000μ έως και 3500μ".
Στην δήλωση αυτή προέβη ο ειδικός σε θέματα ερευνών υδρογονανθράκων Ηλίας Κονοφάγος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα που διοργάνωσε το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο Δρ. Κονοφάγος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για τη πρώτη σημαντική προσπάθεια μετά από 15 έτη απραξίας  με προοπτική να εξασφαλιστεί ο ασφαλής εφοδιασμός της ΕΕ από κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ συμπληρώνοντας τη δεύτερη ροή τροφοδοσίας η οποία υπάρχει σήμερα από το αρκτικό πόλο.
Συγκεκριμένα η Κύπρος διαθέτει τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο κόσμο, καθώς 1 τρισ κυβικά μ. αερίου είναι αρκετά για να καλύψουν τις ελληνικές ανάγκες για τα επόμενα 200 χρόνια!
Ο κ . Κονοφράγος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι είναι πιο πρακτικό να γίνουν διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τουρκία για την ΑΟΖ παρά για την υφαλοκρηπίδα, ενώ στο ζήτημα της ασφάλειας παραγωγής κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα δεμένες και απαιτείται πλήρης διασφάλιση των εγκαταστάσεων προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντικά το ενδεχόμενο δολιοφθοράς εγκαταστάσεων που είναι κυρίαρχο για την ασφάλεια και του κοιτάσματος.
Αναφορικά με το ζήτημα της ΑΟΖ σε σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο Δρ Κονοφόρος αναφέρθηκε διεξοδικά στο παράδειγμα της Μάλτας η οποία αντιμετώπισε ζήτημα συγκυριαρχίας κοιτασμάτων σε οικόπεδα της ΑΟΖ που διεκδικούσε η Λιβύη επί καθεστώτος Καντάφι στο Κόλπο της Σύρτης.
Η ανακήρυξη εθνικής ΑΟΖ είναι πρωταρχικής σημασίας για να διασφαλιστούν τα «οικόπεδα» ενδιαφέροντος ενώ αντίθετα τυχόν καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων προσφέρει πλεονέκτημα σε εναλλακτικούς διεκδικητές οι οποίοι θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν πρώτοι την κυριότητα τους.
«Οι πιθανότητες να μην βρεθεί τίποτα σε μια γεώτρηση γύρω από τη Κρήτη είναι 2%» ανέφερε χαρακτηριστικά υποδεικνύοντας ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα χωρίς καθυστερήσεις".
Ολοκληρώνοντας ο ειδικός σε θέματα ερευνών υδρογονανθράκων Ηλίας Κονοφάγος, αναφέρθηκε στο Νορβηγικό μοντέλο το οποίο όταν ξεκίνησε το 191 απέφερε 16 δισ. από έσοδα πωλήσεων εκ των οποίων το 25% πήγαινε στην Εθνική Άμυνα για τη διασφάλιση των εγκαταστάσεων, ενώ το 75% χρηματοδοτούσε νέες επενδύσεις με επέκταση υποδομής.
Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να αντιγραφτεί και από την Ελλάδα καθώς τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμώνται σε 270δισ για τα επόμενα 35 χρόνια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.