Google+ Η χειρότερη δημογραφικά περίοδος από το 1940! Συρρικνώνουν την πατρίδα μας.θα μας κάνουν μια χώρα γερόντων
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η χειρότερη δημογραφικά περίοδος από το 1940! Συρρικνώνουν την πατρίδα μας.θα μας κάνουν μια χώρα γερόντων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Συρρικνώνεται» χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα. Παλαιότερα τα νέα ζευγάρια δεν έκαναν παιδιά, γιατί ο οικογενειακός τους προγραμματισμός άρχιζε από την καριέρα, τώρα πολλά ζευγάρια δεν επιθυμούν την έλευση του… πελαργού γιατί είναι άνεργα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί. Η τελευταία δεκαετία έχει αποδειχθεί η χειρότερη δημογραφικά περίοδος από το 1940, με το δείκτη γονιμότητας ανά γυναίκα να βρίσκεται στη μία μονάδα!

Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν ότι το δημογραφικό αποτελεί βόμβα και ότι η υπογεννητικότητα, που έχει εκτοξευτεί λόγω οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οδηγεί στη μείωση του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε δημογραφική γήρανση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτριο Μπότση, ενώ στη γενική απογραφή του 2001 είχαν καταμετρηθεί 10.934.097 άτομα, το 2011 απογράφηκαν 10.815.197 μόνιμοι κάτοικοι. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι δέκα χρόνια πριν οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα μας αλλοδαποί ήταν 300.000 και πλέον ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. άτομα, διαπιστώνουμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον κατά 1,1 εκατομμύρια πολίτες.

Την ίδια ώρα, άκρως ανησυχητικός θεωρείται πλέον και ο λεγόμενος «δείκτης γονιμότητας», ο οποίος με απλά λόγια αφορά τον αριθμό των παιδιών που φέρνει στον κόσμο κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της. «Στην Ελλάδα, ο δείκτης γονιμότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλός, κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από το 1, κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας στην 199η θέση επί των 220 χωρών», διευκρινίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Μπότσης, επισημαίνοντας ότι για την ομαλή αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους ο συγκεκριμένος δείκτης πρέπει να είναι πάνω από 2,1.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκριση των δεικτών γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα δείχνει ότι ο δείκτης θανάτων (9,3‰) σχεδόν ταυτίζεται με το δείκτη γεννήσεων (9,8‰). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο αριθμός των γεννήσεων ήταν 106.777 και ο αριθμός των θανάτων 110.729.
Σημειώνεται πως οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1996, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του πληθυσμού κατά 22 άτομα. Παράλληλα ο δείκτης γονιμότητας, που το 1950 ήταν 2,6, έπεσε το 1980 στο 2,2. Το 2010 ο δείκτης γονιμότητας έφτασε στο 1,51 και το 2012 σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ, στο 1,39.
Βόρεια Ελλάδα
Αναλυτικότερα, για τα επόμενα 20 χρόνια οι θάνατοι στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι τουλάχιστον κατά 75.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ άσχημη θα είναι η κατάσταση και σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου οι γεννήσεις θα είναι τουλάχιστον κατά 46.000 λιγότερες από τους θανάτους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το δημογραφικό πρόβλημα θα ενταθεί και στη Δυτική Μακεδονία, όπου την επόμενη 20ετία οι θάνατοι θα υπερισχύσουν των γεννήσεων (τουλάχιστον 16.500 περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο σε Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο το σύνολο των γεννήσεων θα ξεπεράσει το σύνολο των θανάτων. Και στις περιφέρειες, όμως, αυτές θα μειωθεί ο ελληνικός πληθυσμός, καθώς οι γεννήσεις από αλλοδαπές θα είναι περισσότερες από τους θανάτους αλλοδαπών.
Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας αναμένεται να αυξηθεί μόλις 2,4% την επόμενη 20ετία και αυτό γιατί θα υπάρξει εισροή πληθυσμού από άλλες χώρες.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πολύ δυσμενή εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς όχι μόνο θα μειωθεί ο ελληνικός πληθυσμός, αλλά θα αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 και άνω, επιβαρύνοντας με συντάξεις και δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη τα ασφαλιστικά ταμεία, που εμφανίζουν ήδη εικόνα κατάρρευσης και διάλυσης.

Ενώ το 1971 το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω ανερχόταν στο 10,9% του πληθυσμού της χώρας, το 1991 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 13,7% και σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 18,9%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών της χώρας μας αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2050 στο 25%!
agelioforos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.