Google+ Yπουργοί σε διαθεσιμότητα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Yπουργοί σε διαθεσιμότητα.

Ποιοι υπουργοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα

 Mε την αναχώρηση των μελών της τρόικας από την Αθήνα άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει τις αποφάσεις του και η ανακοίνωσή του είναι πλέον θέμα ημερών.

Με τον απόηχο από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξαιτίας κυρίως της κατάστασης στο Δημόσιο, να κυριαρχεί, ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, θεωρώντας πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας χρόνου.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα για τα πρόσωπα που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο καθώς και για τις αδυναμίες που εμφανίζονται αυτή την ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, προσανατολίζεται στο να επιταχύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό.
Η υπόθεση με το Δημόσιο, που παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να προωθηθούν τώρα οι αλλαγές που έχει σχεδιάσει ο κ. Σαμαράς, έλεγε στο «Εθνος της Κυριακής» βουλευτής της ΝΔ που ανήκει στον «κύκλο» των τακτικών συνομιλητών του πρωθυπουργού.
Ποιοι υπουργοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα
Παράλληλα, η εικόνα που υπάρχει αυτή την ώρα στην κοινή γνώμη είναι πως πολλοί υπουργοί επικαλούνται τη γενικότερη οικονομική στενότητα και δεν προωθούν την επίλυση θεμάτων τα οποία -ωστόσο- δεν έχουν απαραίτητα μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Με βάση αυτές τις δύο παραδοχές, οι οποίες αποτυπώνονται και στις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο ανασχηματισμός είναι πολύ πιθανό να επισπευσθεί, έτσι ώστε ακόμη και στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, που θα γίνει στις αρχές Απριλίου, να υπάρχει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, ικανό να «τρέξει» πιο γρήγορα τα θέματα, στα οποία σήμερα σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις.
Ετοιμάζει τις βαλίτσες του ο Μανιτάκης
Ο Αντώνης Μανιτάκης φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και το ερώτημα που υπάρχει πλέον είναι εάν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ή θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από συνεννόηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να υπάρξει πρόβλημα με τον κ. Μανιτάκη και είναι πιθανό να τον προτείνει για άλλη υπουργική θέση. Στην περίπτωση που προωθηθεί αυτή η επιλογή, ο Μ. Βολουδάκης θα αναβαθμιστεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να οριστεί υπουργός, καθώς γνωρίζει καλά τα θέματα και δεν θα υπάρχει χρόνος, εάν τοποθετηθεί νέο πρόσωπο, να υλοποιήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει επίσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Λιβιεριάτος θα δώσει τη θέση του -κατά πάσα πιθανότητα- στον κ. Γ. Μανιάτη, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι στο πόστο του θα παραμείνει και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης. Αντιθέτως ο υφυπουργός Μ. Παπαγεωργίου δεν φαίνεται να αντικαθίσταται. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Θ. Τσαυτάρης, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει με επιλογή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτό συμβεί, τότε πιθανώς θα αποχωρήσει από τη θέση του αναπληρωτή ο Μαξ. Χαρακόπουλος. Στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρ. Λυκουρέντζος δεν θα συνεχίσει σε αυτό το πόστο, όπως επίσης και η υφυπουργός του Φ. Σκοπούλη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναζητεί τον αντικαταστάτη του Κ. Μουσουρούλη στο υπουργείο Ναυτιλίας, θέση την οποία ενδέχεται να αναλάβει ο Ν. Μηταράκης, ο οποίος κεφαλαιοποιεί πολιτικά τα «κέρδη» από την επιστροφή του Κατάρ στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, θέμα στο οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Ερώτημα αποτελεί το τι θα συμβεί με τον Ευρ. Στυλιανίδη. Ο υπουργός Εσωτερικών διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται, εάν το ζητήσει, να μετακινηθεί σε άλλη θέση. Για τον κ. Ρουπακιώτη, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να τον απομακρύνει, αλλά -σε κάθε περίπτωση- μια τέτοια απόφαση απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης - Υποδομών δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Ειδικά για το δεύτερο, παρά το ότι υπήρξαν εισηγήσεις να «σπάσει», ο κ. Σαμάρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς ήδη ο Κ. Χατζηδάκης έχει δρομολογήσει αρκετά σε όλους τους τομείς που εποπτεύει. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, θέμα αλλαγής φρουράς έχει τεθεί και για το υπουργείο Απασχόλησης. Ο Ι. Βρούτσης δεν πρόκειται να μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Εάν αποφασιστεί να φύγει από το υπουργείο εργασίας, θα αλλάξει πόστο.
Τέλος, αμετακίνητος εμφανίζεται ο Ν. Δένδιας, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα μείνει ως έχει και σε επίπεδο δομής.

Πηγή spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.