Google+ Π. Νομικός: Σε κάθε δήμο και μια υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Π. Νομικός: Σε κάθε δήμο και μια υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου

 Νομικός  Ειδικός γραμματέας Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.«Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από έναν ελεγκτικό φορέα, όσο ισχυρός και αν είναι, να πετύχει τα πάντα. Πρέπει ο κάθε φορέας, ο κάθε δήμος, να έχει ανησυχία», τόνισε στην ομιλία του ο Π. Νομικός  Ειδικός γραμματέας Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Πρότεινε δε ο κάθε δήμος να έχει μια υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, που να ελέγχει την ποιότητα, τη νομιμότητα, την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του Δήμου.
«Πιστεύω, τόνισε ο κ. Νομικός,  ότι είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπιστεί, να οργανωθεί μια υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Ο ίδιος ο Δήμος δηλαδή να μπορεί να ελέγχει όλες τις λειτουργίες του. Να μην περιμένει πότε θα έρθει το Σώμα το άλφα ή ακόμα και ο Ελεγκτής Νομιμότητας ή ακόμα και ο Συμπαραστάτης του Δημότη. Πρέπει ο έλεγχος να είναι παράδοση. Έτσι πρέπει να είναι σε όλους τους φορείς».
Επίσης ο κ. Νομικός πρότεινε να μεριμνήσει η ΚΕΔΕ να συγκροτήσει και ένα Παρατηρητήριο για θέματα αποτελεσματικότητας κακής παραγωγικότητας, διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.
«Σε αυτό το Παρατηρητήριο, είπε, θα μπορούσαν να μετέχουν εκπρόσωποι και των δικαστικών Αρχών, όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ο Συνήγορος του Πολίτη και οι ελεγκτικές υπηρεσίες, οι επικεφαλής. Να το παρακολουθούν το όλο θέμα, τις καλές πρακτικές, να μεταδίδονται, και οι κακές πρακτικές να μην επαναλαμβάνονται.
Έτσι εγώ πιστεύω ότι πράγματι θα καταπολεμήσουμε, αν πράγματι ο έλεγχος γίνει κτήμα σε κάθε Δήμο. Μπορούν να βρεθούν κατάλληλα στελέχη να στελεχώσουν αυτές τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου».
Σε ότι αφορά τους ελέγχους που πραγματοποιεί στους δήμους το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Νομικός σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση επιδίωξη είναι να είναι πάντοτε τεκμηριωμένοι, και με βάση την αρχή «μη ακολουθούμε την αρχή μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις».
«Για εμάς οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζονται ένα ιδιαίτερο σεβασμό και μια ιδιαίτερη προσοχή. Δεν υπάρχει κανένας Οργανισμός του Δημοσίου που να είναι τόσο κοντά στον πολίτη από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Σε όλους έρχεται στο μυαλό ότι πράγματι τη γέννηση τη δηλώνουμε στο Ληξιαρχείο και αντίστοιχα και μετά τα θέματα της μόρφωσης των παιδιών μας, της άσκησης επαγγελμάτων. Όλα αυτά τα ασκεί ο Δήμος. Και για αυτό πράγματι, έτσι βλέπουμε και εμείς τον ρόλο του Σώματος, με ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερη κατανόηση», υπογράμμισε ο κ. Νομικός.
Αναλυτικά η ομιλία του Π. Νομικού

Πηγή localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.