Google+ ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ "ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ "ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ"

Ασκούνης: «Επιμένουμε κατά της διαθεσιμότητας, παλεύουμε για υλοποίηση των προγραμμάτων»

 Για τα οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις θέσεις της ΚΕΔΕ μιλάει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρός της και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης

* Κύριε προέδρε, γνωρίζουμε ότι η έλλειψη κονδυλίων λόγω Μνημονίου έχει οδηγήσει τους δήμους σε αδιέξοδο. Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος για τους παιδικούς σταθμούς;

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε κρίσιμες ώρες, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Αυτοδιοίκηση, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Δύο σημαντικά προγράμματα, που αφορούν χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες ανέργους, βρίσκονται μετέωρα. Δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και των ΚΔΑΠ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ετσι το πρόγραμμα αυτό, που μόνο φέτος εξυπηρέτησε 60.000 παιδιά, βρίσκεται στον αέρα, αφού ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ποσόν για τη νέα χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβρη. Η καθυστέρηση ήδη είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουμε την υλοποίησή του, με τεράστιο κοινωνικό κόστος, αφού οι αιτήσεις την προηγούμενη περίοδο έφτασαν τις 96.000 και η εκτίμηση είναι ότι φέτος η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη.
Τα ίδια ισχύουν για τη συνέχιση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που απασχόλησε 60.000 ανέργους. Εχω ζητήσει, με επιστολή που έστειλα την προηγούμενη εβδομάδα στους υπουργούς Στυλιανίδη, Χατζηδάκη, Βρούτση και Μανιτάκη και κοινοποίησα στον πρωθυπουργό, συνάντηση άμεσα για να δώσουμε επιτέλους λύσεις. Για την Αυτοδιοίκηση είναι πρώτης προτεραιότητας προγράμματα και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την υλοποίησή τους, αφού αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες συμπολιτών μας.

* Υπάρχει υπερπληθώρα υπαλλήλων στους δήμους; Τι λέτε για τα σχέδια της κυβέρνησης για απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

- Δεν υπάρχει πια πλεονάζον προσωπικό. Αντίθετα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Η Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να συνηγορήσει στο να μπει «ταφόπλακα» στη λειτουργία των δήμων, των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών τους. Ούτε πρόκειται να απεμπολήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κοινωνικές δομές των δήμων αποτελούν τη μοναδική ασπίδα προστασίας των χειμαζομένων από τις συνέπειες της κρίσης. Δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στην ευθεία κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς της και της αυτονομίας των αιρετών της οργάνων. Η ΚΕΔΕ εμμένει στην ομόφωνη απόφασή της σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της με την επικρατούσα πολιτική. Εχουμε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θα είμαστε συμμέτοχοι σε μια διαδικασία, η οποία δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και απειλεί με διάλυση τους οργανισμούς των δήμων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας. Αντίθετα είμαστε σύμφωνοι με την αξιολόγηση των δομών και ήδη 11 δήμοι οικειοθελώς έχουν προσφερθεί να εξεταστούν σε πιλοτικό πρόγραμμα.

* Τι λέτε για όσα έχουν ακουστεί για σπατάλες σε δήμους κ.λπ.;

- Οι αιρετοί είμαστε υπέρ της διαφάνειας και ουδέποτε αρνηθήκαμε οποιονδήποτε έλεγχο. Οποια στοιχεία υπάρχουν, να διερευνηθούν σύμφωνα με το νόμο και όχι μέσω ύποπτων διαρροών διά του Τύπου. Πρώτοι εμείς λέμε: «Ολα στο φως». Δεν καλύπτουμε κανέναν. Μεμονωμένες περιπτώσεις και εξαιρέσεις, που τις καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν μπορούν να οδηγούν συλλήβδην στην κατασυκοφάντηση του θεσμού και των ανθρώπων που τον υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.