Google+ Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ

Στρώνεται το χαλί για απολύσεις σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ


Η ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή. Στην πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες ενέργειες και σε άλλα νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς η νομική ρύθμιση δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους δήμους.
Ειδικότερα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνεται η δυνατότητα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού να ορίζεται η διαδικασία κατάργησης ή συγχώνευσης Οργανισμού του Δημοσίου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά σε όλους τους φορείς, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Η Πράξη προέκυψε, όταν έγινε αντιληπτό, πως η απόλυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων -στους οποίους στηριζόταν μεγάλο μέρος του «προγράμματος» μείωσης προσωπικού- δεν είναι δυνατή με συνοπτικές διαδικασίες, αφού για κάθε ξεχωριστή περίπτωση θα χρειαζόταν να τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίστηκε ότι οι 2.000 υπάλληλοι, που θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα προκύψουν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.
Ειδικότερα, στο ΠΝΠ, το οποίο αντικαθιστά μέρος του ν. 3429/2005, προβλέπεται ότι: κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει τι θα γίνει με τα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, των εργαζομένων σ’ αυτά, των περιουσιών τους, των υποχρεώσεών τους κ.λπ. σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης τους, όπως επίσης θα καθορίζεται και η διακοπή της λειτουργίας τους. Επίσης, θα καθορίζεται το μέλλον των θυγατρικών εταιρειών των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ, όπου αυτές υπάρχουν.
Επίσης, ΚΥΑ θα προσδιορίσει το μέλλον της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων, την αυτοδίκαιη λήξη όλου του αποσπώμενου προσωπικού, των συμβάσεων έργου, την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας «των οργάνων διοίκησης», των εκκρεμών δικών, όπως επίσης θα προβλέπει τον καθορισμό των προσώπων και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή των ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ κ.λπ.

Πηγή doxthi.gr

2 σχόλια:

  1. Με κάθε σεβασμό προς οποιονδήποτε απολύεται και χάνει τη δουλειά του, θα ήθελα να σας ενημερώσω, για την τάξη των πραγμάτων, ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ δεν είναι οι πρώτοι που έχουν βρεθεί σε τέτοια κατάσταση. Με το ν. 4038/2-2-2012 καταργήθηκαν οι θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ, Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονταν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αποκατάσταση των εργαζομένων παρόλο που το Τμήμα Νομοτεχνικής Επεξεργασίας Σχεδίων και Προτάσεων Νόμων της Βουλής είχε επισημάνει αυτό το κενό στο νόμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στον ίδιο νόμο ο ΕΟΜΜΕΧ συγχωνεύτηκε με το ΕΤΕΑΝ και υπήρξε πρόβλεψη για όλους τους εργαζομένους του!
    Ένα μήνα (Μάρτιος 2012) μετά ορίστηκαν από το Υπ. Ανάπτυξης οι εκκαθαριστές οι οποίοι ουδέποτε ανέλαβαν και ουδέποτε ξεκίνησαν την εκκαθάριση των εταιρειών. Ως εκ τούτου σήμερα 1 ½ χρόνο μετά οι εργαζόμενοι σε αυτές τις θυγατρικές ούτε έχουμε μετακινηθεί, ούτε όμως έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις μας. Δεν έχουμε απολυθεί και όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε «όμηροι» της αδιαφορίας των υπουργών της κυβέρνησης. Έχουμε στείλει εξώδικα, έχουμε καταθέσει υπομνήματα, αιτήματα, έχουμε έρθει πολλάκις σε επαφή με τους δ/ντες των γραφείων του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, του υπ. Οικονομίας κ. Στουρνάρα, με τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου και με τον ίδιο τον υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, έχουν γίνει ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή από βουλευτές και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε στείλει ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, την οποία κοινοποιήσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλους τους βουλευτές και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ευαισθητοποιηθεί.
    Αυτή τη στιγμή ούτε εργαζόμαστε στις εταιρείες (αξίζει να σημειωθεί η αδιαφορία του Υπ. Ανάπτυξης για την περιουσία των εταιρειών!), ούτε έχουμε μετακινηθεί, ούτε όμως έχουμε και τις παροχές που δίδονται σε ανέργους διότι δεν έχουμε το δικαίωμα για κάρτα ανεργίας εφόσον δεν έχουμε την απόλυση στα χέρια μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα από εμάς.
    Δεν είναι λοιπόν μόνο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ούτε είναι οι πρώτοι, όπως πολλοί ισχυρίζονται, υπάρχουμε και εμείς οι 30, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων οι οποίοι όμως εδώ και τόσον καιρό βιώνουμε την αδιαφορία όλων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα σωστά, η πληροφόρηση όμως για όλα τα θέματα είναι ελλιπέστατη ειδικά με τον αποπροσανατολισμό που υπάρχει, η αλληλεγγύη είναι το μοναδικό μας όπλο γι αυτό και με την άδειά σας να δημοσιεύσουμε το κείμενό σας ή αν το επιθυμείτε στείλτε μας μία έτοιμη δημοσίευση με περισσότερες λεπτομέριες να αναρτήσουμε.Αναμένουμε και καλή συνέχεια στον αγώνα όλων μας.(Προτείνουμε να δείτε) http://ergazomenoi-ota.blogspot.gr/2013/06/aksioi-telos-kalo-ola-kala.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.