Google+ Έλληνας σώζει ζωές σε πολύνεκρη πυρκαγιά στην Γερμανία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Έλληνας σώζει ζωές σε πολύνεκρη πυρκαγιά στην Γερμανία

Οκτώ άνθρωποι -επτά παιδιά και η μητέρα τους- έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά στην πόλη Μπάκνανγκ της Γερμανίας. Τρία ακόμη μέλη της οικογένειας διασώθηκαν, χάρη και στις προσπάθειες ενός Έλληνα.
Μια μέρα μετά την τραγωδία οι έρευνες στρέφονται στα αίτια της πυρκαγιάς. «Οι έρευνες θα διαρκέσουν μέρες, ίσως και εβδομάδες», ανακοίνωσαν αστυνομία και εισαγγελία. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η πυρκαγιά αφαίρεσε οκτώ ζωές. Πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα τουρκικής καταγωγής, και επτά από τα συνολικά δέκα παιδιά της, ηλικίας έξι μηνών έως 16 ετών. Όλοι φαίνεται πως κοιμούνταν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Τρία μέλη της οικογένειας, η γιαγιά, ο θείος των παιδιών καθώς και ένα 11χρονο αγοράκι σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες της πυροσβεστικής αλλά και τη συνδρομή ενός Έλληνα. Πρόκειται για τον Τάκη Κύρογλου, ο οποίος διατηρεί καφέ-μπαρ που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Όπως είπε προς τη Deutsche Welle o εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βάιμπλινγκεν Κλάους Χίντερερ: «Ένας Έλληνας ήταν παρών στην επιχείρηση διάσωσης. Ήταν μια κοινή προσπάθεια του Έλληνα που διατηρεί κατάστημα στην πίσω αυλή της πολυκατοικίας και της πυροσβεστικής. Μαζί συντόνισαν τις προσπάθειες ώστε να εξέλθουν τα άτομα από το κτίριο». Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, ο Έλληνας συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση των τριών ανθρώπων.

"Ήταν μια κοινή προσπάθεια του Έλληνα (...) και της πυροσβεστικής"

Πιθανά αίτια
Η πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών που λειτουργούσε στο παρελθόν ως εργοστάσιο δερμάτινων ειδών. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι το κτίριο δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο πατέρας των παιδιών φέρεται να προχώρησε ο ίδιος σε πολλές επιδιορθώσεις, ενώ πρώην ένοικος ανέφερε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα με το ηλεκτρικό δίκτυο τα οποία δεν είχαν επιλυθεί, παρότι ο ίδιος είχε ενημερώσει   τον ενοικιαστή.

Και ενώ τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται, η αστυνομία δεν αποκλείει να προκλήθηκε από «τεχνικό σφάλμα» σε ξυλόσομπα. Προς το παρόν όμως δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλα αίτια. Σύμφωνα με την αστυνομία όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη εμπρησμού ή επίθεσης με ξενοφοβικά κίνητρα.

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν που επισκέφθηκε την Κυριακή τον τόπο της τραγωδίας: «Σε αυτό το μέρος, μετά από αυτό το φρικτό γεγονός, δεν θέλουμε να εικοτολογούμε, θα πρέπει να περιμένουμε τι θα πουν οι ειδικοί μας για τα αίτια».
Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ σε δηλώσεις σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Δυστυχώς στο παρελθόν έχουν συμβεί πυρκαγιές, εμπρησμοί και δολοφονίες εις βάρος των πολιτών μας. Ως εκ τούτου εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να εξάγουμε πρόωρα συμπεράσματα».

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε, μέσω twitter και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ: «Περιμένουμε από τη Γερμανία να βρει τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς που δεν θα αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και να τα γνωστοποιήσει δημοσίως».
Από το Βερολίνο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου της, συγκλονισμένη από την καταστροφή στη Βάδη Βυρτεμβέργη.

Κώστας Συμεωνίδης, Spiegel.de, dpa
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.