Google+ Σε λειτουργία το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σε λειτουργία το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

Υπό πλήρη οικονομικό έλεγχο θέτει και επισήμως τους ΟΤΑ της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Βασικό εργαλείο του αποτελεί ο κόμβος διαλειτουργικότητας ο οποίος θα αντλεί πλήρη στοιχεία της οικονομικής τους κατάστασης. Την επίσημη παρουσίαση έκανε ο Ευρ. Στυλιανίδης.
Ειδικότερα, μέσω του κόμβου θα αντλούνται κάθε μήνα τα οικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ, πρόσβαση στα οποία θα έχουν επίσης, πέραν του υπουργείου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ΕΛ.ΣΤΑΤ και τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ). Η συλλογή στοιχείων θα επεκταθεί μάλιστα και στα νομικά πρόσωπα δήμων και περιφερειών. Μέχρι τώρα έχουν μπει στο σύστημα το 70% των δήμων και σύντομα θα μπει και το υπόλοιπο 30%.
Οι ΟΤΑ θέτουν τριμηνιαίους στόχους καταρτίζοντας πλαίσια δράσης. Αν το Οικονομικό Παρατηρητήριο διαπιστώσει αποκλίσεις άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί την ένταξη του ΟΤΑ σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης με “κυρώσεις” που μπορούν να φθάσουν μέχρι και σε υποχρεωτική αύξηση δημοτικών τελών και φόρων, καθώς και περικοπές της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και “πάγωμα” προσλήψεων και έργων.
Σε πρώτη φάση οι δήμοι έχουν υποχρέωση υποβολής ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, υποχρέωση στην οποία έχουν ανταποκριθεί όλοι πλην δεκατριών. Ο υπουργός μάλιστα απέδωσε την μη αποστολή από τους συγκεκριμένους δήμους είτε σε αντικειμενικούς λόγους (έλλειψη οικονομικής υπηρεσίας), είτε σε πολιτικούς, είτε τέλος σε αμέλεια.
Ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά των δήμων και την πορεία τους όσον αφορά την τήρηση των στόχων θα έχει το υπουργείο στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.