Google+ Μαντέψτε ποιός θα πληρώση και αυτήν την κακοδιαχείρηση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Μαντέψτε ποιός θα πληρώση και αυτήν την κακοδιαχείρηση.

«Μαύρη τρύπα» 18 εκατ. ευρώ σε δήμο της Πελοποννήσου, μεγαλύτερη και από το σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης

 Οργιο απάτης με εικονικά τιμολόγια
Η «μπάμπουσκα» των υπεργολάβων, το «καρουζέλ» στην Πελοπόννησο και οι εκδηλώσεις με πληρωμή σε... φυλακή.

Σε δήμο της Πελοποννήσου με 17.000 κατοίκους η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ - ίσως μεγαλύτερη και από το σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περίπου 60 «αόρατα» έργα από ανύπαρκτους εργολάβους και με πλαστά τιμολόγια φέρεται να έγιναν εκεί. Σε άλλους δήμους της Αττικής, της Εύβοιας, της Αχαΐας και της Φθιώτιδας αποκαλύφθηκε ολόκληρο σύστημα έκδοσης πλαστών τιμολογίων με τη συμμετοχή περίπου 20 δημοτικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος της απάτης και αφορά ανύπαρκτες συναλλαγές, από λάδια αυτοκινήτου και λάστιχα ως τσιμέντα, τούβλα και ασβέστη, αλλά και μεταφορές που απλώς δεν έγιναν.

Και τα πρόσφατα ευρήματα του ΣΔΟΕ για ατασθαλίες και κομπίνες δίχως αρχή και τέλος σε δήμους και επιχειρήσεις μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ στέκονται πλέον άφωνα μπροστά στην ευρηματικότητα και στο απύθμενο θράσος της «μαφίας των δημάρχων» και ιδιωτών που κερδοσκοπούσαν επί σειρά ετών κατασκευάζοντας το τίποτα. Χαρακτηριστικό σε μία περίπτωση είναι ότι για τον κύκλο εικονικών συναλλαγών εμφανίστηκαν αλβανοί υπεργολάβοι που κατασκεύαζαν μεγαλεπήβολα έργα, όπως παιδικές χαρές μερικών τετραγωνικών, οι οποίες έμειναν μόνο στα χαρτιά. Τελικώς αποδείχθηκε ότι η παιδική χαρά είχε ένα παιχνίδι, το «καρουζέλ» των εικονικών τιμολογίων.

Ολα ήταν πλαστά
Σαφές δείγμα γραφής προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε δήμο της Πελοποννήσου ύστερα από έγγραφη καταγγελία πολιτών. Σε αυτήν γινόταν λόγος για όργιο παρανομιών σε πολλές από τις συμβάσεις του δήμου για την κατασκευή 200 έργων διαφόρων μορφών την περίοδο 2006-2010. Την υπόθεση άρχισαν να διερευνούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα και τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά.

Οπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές της υπόθεσης, «πήραμε δειγματοληπτικά διάφορα τιμολόγια για έργα του δήμου συνολικού ύψους 210.000 ευρώ. Ολα ανεξαιρέτως αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά! Επειτα αναζητήσαμε ποια έργα αφορούσαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές και τα περισσότερα ήταν σχεδόν αόρατα. Πολλά αφορούσαν έργα καθαρισμού και υποβοήθησης διάνοιξης απομακρυσμένων αγροτικών δρόμων, για τα οποία δεν μπορούσε να διαπιστωθεί αν ήταν πραγματικά ή όχι». Και αυτό διότι όταν επιχειρούνταν έλεγχος προέκυπτε ότι οι αγροτικοί δρόμοι «έχουν κλείσει ξανά λόγω νέων κατολισθήσεων».

Ο ίδιος εργολάβος φέρεται να έχει αναλάβει την κατασκευή 25 τέτοιου είδους «έργων» στον δήμο αυτόν. Κανένας όμως δεν τον είχε δει, κανένας δεν γνώριζε ποια ήταν η πραγματική έδρα της εταιρείας (στην περιοχή της Κορινθίας) και αν τα φορολογικά στοιχεία που παρουσίαζε ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. «Το Βήμα» επικοινώνησε με πρώην δήμαρχο της συγκεκριμένης κωμόπολης στην Πελοπόννησο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει εκτεταμένη έρευνα του ΣΔΟΕ για κύκλωμα εικονικών τιμολογίων που αφορά περίπου 70 έργα στην περιοχή από συνολικά τέσσερις εργολάβους. Δύο από αυτούς ήταν από την περιοχή της Κορινθίας και οι άλλοι δύο από την Αθήνα. Αυτοί φαίνεται να έχουν διακινήσει πλήθος πλαστών τιμολογίων για έργα τα οποία σας διαβεβαιώνω ότι έχουν γίνει. Ομως γνωρίζω ότι πρόβλημα υπάρχει και με τους νυν υπευθύνους του δήμου».

Τρυκ εργολάβων
Μια άλλη μεγάλη απάτη ερευνά το ΣΔΟΕ σε άλλους δήμους της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Ελλάδας, η οποία ξετυλίγει έναν νέο τεράστιο κύκλο εικονικών συναλλαγών με τη συμμετοχή δημοτικών επιχειρήσεων, εταιρειών και άλλων εμπλεκομένων. Σε κάθε δημοτικό έργο εμφανιζόταν σειρά εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες ορισμένες που ανήκαν και σε Αλβανούς. Η μία παρουσιαζόταν ως «υπεργολάβος» της άλλης σε μια εργοληπτική «μπάμπουσκα» με κύριο στόχο να δημιουργηθεί κύκλος εικονικών συναλλαγών για την είσπραξη ΦΠΑ από τους επιτηδείους. Οι πλασματικές συναλλαγές αφορούσαν από οικοδομικά υλικά ως εξαρτήματα αυτοκινήτων αλλά και παροχή υπηρεσιών. Εχει διαπιστωθεί ότι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα είναι έξι φορείς και εταιρείες από την Αθήνα, τρεις από την Πάτρα, τέσσερις από την Εύβοια και άλλες τόσες από την περιοχή της Λαμίας. Αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα από το ΣΔΟΕ για το εύρος της απάτης μέσω και του συστήματος Taxis για το 2010, όμως σύντομα θα επεκταθεί.

Σε πρώην δήμο της Ζακύνθου - όλοι πλέον έχουν ενταχθεί στον μοναδικό «καλλικρατικό» δήμο του νησιού - το ΣΔΟΕ ερευνά άλλο σκάνδαλο που αφορά χαριστικές πράξεις τοπικών παραγόντων που για λόγους ψηφοθηρικούς φέρεται να χάρισαν σε τέσσερις επιχειρήσεις δημοτικά τέλη περίπου 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια τους αποδίδεται ότι υπερκοστολόγησαν μηχανολογικό εξοπλισμό συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που τους παραδόθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μίζα του 53%
Παράλληλα διερευνώνται καταγγελίες ότι οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες κατέβαλαν 250.000 ευρώ σε εργολάβους για έργα που ουδέποτε έγιναν. Και όπως έλεγε εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί, «είχε προβλεφθεί κονδύλιο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για έργα υδροδότησης σε ένα προβληματικό τμήμα της Ζακύνθου. Το έργο όμως ποτέ δεν εκτελέστηκε, γιατί, όπως μου εκμυστηρεύθηκε ένας εργολάβος, κάποιος πρώην δήμαρχος του ζήτησε μίζα 53% επί του κόστους του έργου. Λυπάμαι πολύ για την κατάντια μας».

Τέλος, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα του ΣΔΟΕ σε άλλους πρώην δήμους της Κεφαλλονιάς. Σε έναν εμφανίζεται να έχουν εκδοθεί πλαστά τιμολόγια για καταβολή χρεών προς το ΙΚΑ ύψους 600.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ουδέποτε καταβλήθηκαν. Σε άλλον δήμο φέρεται να έχουν καταβληθεί 150.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις που ουδέποτε έγιναν. Το ποσό δόθηκε σε εταιρεία στο Γαλάτσι, ο ιδιοκτήτης της οποίας τον καιρό που υποτίθεται ότι διοργάνωνε τις εκδηλώσεις στην Κεφαλλονιά ήταν κρατούμενος για άλλο αδίκημα στις φυλακές Ιωαννίνων...

«Λαβράκια»
Και κρατικοί αξιωματούχοι στη λίστα Λαγκάρντ
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ δεν έχουν σταματημό, όπως και τα «λαβράκια» που εντοπίζει. Τρεις από τους αναφερόμενους στη λίστα Λαγκάρντ με καταθέσεις από 1 ως 3 εκατ. δολαρίων, οι οποίοι ως τώρα θεωρούνταν «ιδιώτες άγνωστης προέλευσης και οικονομικής κατάστασης», διαπιστώνεται ότι ήταν υψηλόβαθμοι υπάλληλοι σε κρίσιμα πόστα δημοσίων υπηρεσιών. Οι δύο γυναίκες και ο ένας άνδρας υπάλληλος παρουσιάζονται στη λίστα με οικογενειακούς λογαριασμούς. Το νέο εύρημα ετέθη υπόψη του ΣΔΟΕ βάσει αναφορών υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και πολιτών.

Τις τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ διενεργεί έρευνες για πρώην νομάρχη που φέρεται να ενέκρινε κονδύλι ύψους 600.000 ευρώ για πληρωμή υπερωριών σε δεκάδες υπαλλήλους της νομαρχίας του, οι οποίες ουδέποτε φέρεται να έγιναν. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ανακάλυψαν και πρωτοφανή κομπίνα με 820 εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ τα οποία φέρεται να έχουν εκδώσει δύο εταιρείες που κατασκευάζουν διαφημιστικές πινακίδες και έχουν έδρα στο Χαϊδάρι και στην Ελευσίνα.

Τέλος, εκτός από τις έρευνες έπεσαν και πρόστιμα. Ενα εκατομμύριο ευρώ κλήθηκε να καταβάλει υψηλόβαθμος υπάλληλος της Νομαρχίας στο Ναύπλιο, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν μεγάλα ποσά από «αδικαιολόγητες» τμηματικές καταθέσεις πολιτών. Πρόστιμο 350.000 ευρώ θα πληρώσει και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., επίσης στην Αργολίδα, που είχε κι αυτός υπέρογκες καταθέσεις.
Το βήμα
Πηγή: http://www.parakato.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.