Google+ "Πακέτα αλληλεγγύης εκ Γερμανίας"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

"Πακέτα αλληλεγγύης εκ Γερμανίας"

Με πρωτοβουλία της Ute - Lucia Krall, συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και χρήματα
Της Ιωαννας Φωτιαδη
«Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μοναχός μου πρέπει να σώσω τον κόσμο, αν χαθεί, θα φταίω εγώ». Η ρήση του Καζαντζάκη φαίνεται να επανήλθε στον νου της Γερμανίδας Ute - Lucia Krall, ιδρύτρια της κίνησης «Hilden hilft Griechenland» (Το Χίλντεν βοηθάει την Ελλάδα), τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έπειτα από δέκα χρόνια επισκέφθηκε εκ νέου την Αθήνα. «Η Ελλάδα ήταν για μένα ένας τόπος λατρεμένος» διηγείται η κ. Krall στην «Κ»· «αρχικά με προσέλκυσε ο πολιτισμός της, καθώς είχα σπουδάσει αρχαιολογία, εν συνεχεία με κέρδισαν οι άνθρωποι». Η εικόνα που αντίκρισε, όμως, πρόσφατα ως τουρίστρια την τρόμαξε. Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να μονοπωλεί τα γερμανικά μέσα, «ωστόσο, μετά την επίσκεψή μου το πρόβλημα απέκτησε πρόσωπο».
Επιστρέφοντας αποφάσισε να κάνει «κάτι» ως «πολίτης με ευρωπαϊκή συνείδηση». Ετσι, γεννήθηκε η πρωτοβουλία «Hilden hilft Griechenland», στην οποία συμβάλλουν φορείς του Χίλντεν (η Ενωση Γυναικών, ο σύλλογος ελληνογερμανικής συνεργασίας «Φιλία», το Lions Club), ο δήμαρχος, αλλά και μεμονωμένοι Γερμανοί πολίτες. «Η ανταπόκριση ήταν εξαρχής συγκινητική: συλλέξαμε 500 κουτιά με τρόφιμα και 6.000 ευρώ σε μια μέρα» θυμάται. Φυσικά, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καχυποψίας αγγίζει ορισμένους συμπατριώτες της. «Στο επιχείρημα, όμως, “υπάρχουν παιδιά στην Ελλάδα που υποφέρουν και αυτά δεν ευθύνονται για τίποτα” όλες οι αντιστάσεις κάμπτονται» σημειώνει η κ. Krall, που εργάζεται ως προϊσταμένη σε γηροκομείο, αλλά τους τελευταίους μήνες αφιέρωσε όλο το 24ωρο στην καμπάνια. Μεγαλύτερη απήχηση είχε το εγχείρημα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. «Οι περισσότεροι προτιμούν την προσφορά σε είδος παρά σε χρήμα» συμπληρώνει η 50χρονη Γερμανίδα, «θεωρούν την επιλογή αυτή ασφαλέστερη». Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η κ. Krall μοίρασε ενημερωτικό υλικό στους συμπολίτες της με λεπτομερείς πληροφορίες για τις ανάγκες συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Το τελικό αποτέλεσμα τη δικαίωσε: συλλέχθηκαν 18 ευρωπαλέτες ύψους 2 μέτρων με τρόφιμα, είδη υγιεινής, ρούχα και παιχνίδια.
«Απευθύνθηκα σε ανθρώπους με ευαισθησίες αλλά και εξέχοντα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας» ομολογεί η κ. Krall, η οποία, αναζητώντας έναν αξιόπιστο εταίρο στην Ελλάδα, ξεκίνησε να συνεργάζεται με το «Μπορούμε». Στο πλευρό της, μεταξύ άλλων, ο 71χρονος επιχειρηματίας κ. Fritz Ressle. «Εγώ γεννήθηκα το 1941 στη Βαυαρία και μεγάλωσα μέσα στα αποκαΐδια του πολέμου, έζησα τη φτώχεια». Το μοτίβο της εποχής «κάθε Αμερικανός ένα πακέτο για τη Γερμανία» ηχεί ακόμα στα αυτιά του. «Σήμερα, οι ρόλοι αντιστρέφονται, η Γερμανία καλείται να γίνει αρωγός». Ο ίδιος, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, προσέφερε τη μεταφορά των παλετών με φορτηγά. Ο 65χρονος Ελληνας χειρουργός της πόλης των 60.000 κατοίκων, κ. Γιώργος Κεσιμίδης, λειτούργησε ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών. «Οταν έμαθα ότι τα παιδιά στο ΚΙΦΑ ΑΜΕΑ στα Χανιά κρυώνουν ελλείψει θέρμανσης, θορυβήθηκα».
Παλέτες και επιταγές Χθες το πρωί, οι τρεις τους, συνοδεία των ανθρώπων του «Μπορούμε», επισκέφθηκαν τα επιλεγέντα ιδρύματα και παρέδωσαν την ανθρωπιστική βοήθεια. Στο Χριστοδούλειο Oικοτροφείο έδωσαν μια επιταγή 2.000 ευρώ και τρεις παλέτες με προϊόντα, στο Ζάννειο Ιδρυμα μία παλέτα, στον ξενώνα «Φροντίδα» μία ακόμα, ενώ στα Χανιά εστάλησαν τέσσερις παλέτες και μια επιταγή 2.500 ευρώ. Στη Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Αγία Αννα» στην Κηφισιά, η 5χρονη Σπυριδούλα και μέλη του Δ.Σ. υποδέχθηκαν τους Γερμανούς επισκέπτες. Στο οικοτροφείο δόθηκαν τρεις παλέτες και μία επιταγή των 2.000 ευρώ, ποσό που θα καλύψει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. «Σας απειλούμε ότι θα μας ξαναδείτε σύντομα» είπε αστειευόμενος ο κ. Fritz, δεδομένου ότι στο Χίλντεν υπάρχουν ήδη άλλες έξι παλέτες με προϊόντα. «Το σημαντικότερο για εμένα δεν είναι να βοηθήσουμε υλικά, αλλά να μεταδώσουμε στους Ελληνες ότι είμαστε αλληλέγγυοι» καταλήγει η κ. Krall.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.