Google+ Ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο πριν τα 60. Πινακες και παραδείγματα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο πριν τα 60. Πινακες και παραδείγματα.


Mια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν στο Δημόσιο δίνουν τη δυνατότητα στους άνδρες να ανοίξουν την πόρτα εξόδου πριν από το 60ό έτος της ηλικίας τους.
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, καθώς υπήρξε μείωση των ορίων συνταξιοδότησης (ν. 3865/2010).
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, στο Δημόσιο προβλέπονται τα εξής:



Προσοχή χρειάζεται στις αναγνωρίσεις των πλασματικών ετών, καθώς ο στρατός και τα τέκνα λειτουργούν αναδρομικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε θεμελίωση το 2010 και να χαθεί το δικαίωμα για συνταξιοδότηση πριν από τα 60

Γονείς ανηλίκων. Μέχρι και 17 χρόνια νωρίτερα μπορούν να βγουν στη σύνταξη όσοι άνδρες με ανήλικα παιδιά θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις του 2011. Κερδισμένοι είναι και άνδρες που έκλεισαν 25ετία το 2012, ενώ δεν προβλέπεται καμία ευνοϊκή ρύθμιση για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς και μετά.
Ειδικότερα, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα με τις διατάξεις του 2011 έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 52 με πλήρη σύνταξη. Για το 2012 το όριο συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 55ο έτος της ηλικίας.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως για τη θεμελίωση απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας. Για τον σκοπό αυτόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος της ασφάλισης στο Δημόσιο αλλά και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και οι πλασματικοί χρόνοι. Ο χρόνος των τέκνων εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής δημόσια υπηρεσία αλλά και ο χρόνος των σπουδών και της στρατιωτικής θητείας.

Προσοχή χρειάζεται όμως στις αναγνωρίσεις των πλασματικών ετών, καθώς ο στρατός και τα τέκνα λειτουργούν αναδρομικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε θεμελίωση το 2010. Σε αυτή την περίπτωση χάνεται το ευνοϊκό καθεστώτος συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να προβλέπονται αυξημένα όρια ηλικίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι όσοι χάνουν τη δυνατότητα θεμελίωσης λόγω ύπαρξης χρόνου του ιδιωτικού τομέα πριν από την πρόσληψη στο Δημόσιο με τον οποίο και συμπληρώνεται 25ετία πριν από το 2011 έχουν τη δυνατότητα να αποποιηθούν τον χρόνο αυτόν. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι συμφέρουσα, ιδιαίτερα όταν το σχετικό χρονικό διάστημα ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) είναι πολύ μικρό. Εάν είναι μεγαλύτερο, δεν συμφέρει η αποποίηση.
Ανδρες με 25ετία. Δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη πριν από το 60ό έτος έχουν και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι (χωρίς ανήλικα) που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011- 2012. Στην περίπτωση αυτή η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το όριο της πλήρους σύνταξης.
Ειδικότερα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπληρώσουν την 25ετία από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 56. Σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται μέσα στο 2012, το όριο ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη διαμορφώνεται στο 58ο έτος.
Τρίτεκνοι. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Η δυνατότητα παρέχεται και στους τρίτεκνους που μέχρι το 2010 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.
Οσοι είχαν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 (ή τα συμπληρώνουν με εξαγορές πλασματικών του ν. 3865/2010) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους. Αντίστοιχα, όσοι θα συμπληρώσουν τον σχετικό χρόνο των 20 ετών το 2012, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από το 55ο έτος τους και έπειτα.
Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης και τα πλασματικά έτη, οι πατέρες που το επιθυμούν (ακόμη και αυτοί που έχουν συμπληρώσει 20ετία αλλά και 25ετία) μπορούν να εξαγοράσουν τα έτη των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, τον στρατό, τα έτη των σπουδών. Η εξαγορά ισχύει τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση της σύνταξης. Σημειώνεται πως ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα προσμετράται τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, όσοι γονείς τριών τέκνων δεν μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 θα ενταχθούν στη γενική κατηγορία, αφού πλέον η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκές προϋποθέσεις καταργείται.
Ανδρες με ανάπηρα τέκνα. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να πάρουν σύνταξη με 25ετία σε ηλικία 50 ετών.
Το ποσοστό ανικανότητας που πρέπει να φέρει το ανίκανο παιδί προκειμένου να τύχει ο πατέρας ευνοϊκότερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης είναι 67%, ενώ πρέπει να τηρείται και η προϋπόθεση της ανικανότητας άσκησης κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος. Αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση της ανικανότητας του παιδιού και τον ορισμό του ποσοστού ανικανότητας παραμένει η Α.Σ.Υ.Ε., ενώ το δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανάπηρο παιδί μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Οι ρυθμίσεις για τα βαρέα στους ΟΤΑ
Πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και οι άνδρες που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 και υπάγονται στο ειδικό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι ρυθμίσεις αφορούν άνδρες που απασχολούνται αποκλειστικά και με πλήρες ωράριο σε συγκεκριμένες εργασίες και ειδικότητες (ν. 3660/ 2008).
Οι εργαζόμενοι
Για παράδειγμα, καλύπτονται όσοι απασχολούνται στη συγκομιδή και αποκομιδή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων κ.ά.
Εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου -αν και απασχολούνταν στις συγκεκριμένες ιδιότητες- δεν ασφαλίζονταν στο καθεστώς των βαρέων είχαν περιθώριο τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (Αύγουστος 2008) για να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να υπαχθούν κατόπιν (και για όλη την προηγούμενη περίοδο) με απόφαση του οικείου δήμου.
Για τον σκοπό αυτόν παρακρατείται από τις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές για την αναγνώριση του χρόνου αυτού στο καθεστώς των βαρέων ποσοστό 4,25%.
Ετσι πολλές κατηγορίες δημοτικών υπαλλήλων έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών που υπάγονται στο νέο καθεστώς συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.
Η 12ετία
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης από τα οποία 12 τουλάχιστον έτη αποκλειστικά στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Ανδρες με 35 έτη υπηρεσίας
Πριν από τα 60 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για την 35ετία.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η 35ετία στο Δημόσιο κατοχυρώνεται όταν ο υπάλληλος συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.
Κατά συνέπεια, ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 25ετία έχει ήδη θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα.
Τα όρια ηλικίας
Σε περίπτωση που η συμπλήρωση της 25ετίας έγινε μέχρι το τέλος του 2010, μπορεί ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος να συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 35 έτη και τη συμπλήρωση του 58ου έτους.
Εάν η συμπλήρωση της 25ετίας έγινε από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58 με 36 συνολικά έτη.
Για το 2012 το αντίστοιχο όριο είναι το 59ο έτος και χρειάζονται 37 έτη ασφάλισης.
Παραδείγματα - πιλότος για τρεις περιπτώσεις
Τρία ενδεικτικά παραδείγματα για τις προϋποθέσεις εξόδου πριν από τα 60 δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος - Συντάξεις».
Ερώτηση: Υπάλληλος σε υπουργείο έχει συνολικά 33 έτη ασφάλισης (13 έτη στο ΙΚΑ και 20 στο Δημόσιο). Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και είναι σήμερα 56 ετών. Τι μπορεί να κάνει για να συνταξιοδοτηθεί; Αποφεύγει το όριο των 60;
Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία και με αυτό τον τρόπο να υποβάλει αίτηση όταν συμπληρώσει και το 58ο έτος της ηλικίας του. Το κόστος της εξαγοράς θα είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του.
Ερώτηση: Αποθηκάριος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1979 έχει μέχρι σήμερα συμπληρώσει 9.600 συνολικά ημέρες ασφάλισης όλες με αυτή την ειδικότητα. Εχει 2 παιδιά και 24 μήνες στρατιωτική θητεία. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί; Είναι 53 ετών.
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος έχει όλο τον χρόνο ασφάλισής του στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Για να θεμελιώσει όμως δικαίωμα πρέπει να φτάσει οπωσδήποτε σε συνολικό χρόνο 10.500 ημερών ασφάλισης. Ετσι εφόσον έχει και τουλάχιστον 7.500 ημέρες στα βαρέα «κλειδώνει» το σχετικό δικαίωμα εντός του 2011 και παίρνει πλήρη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών. Μειωμένη σύνταξη δίνεται σε ηλικία 53 ετών και 9 μηνών.
Ερώτηση: Aσφαλισμένος σήμερα στο ΙΚΑ με 10.100 ημέρες ασφάλισης σήμερα και 56 ετών επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα ώστε να αποφύγει τη συνταξιοδότηση στα 60. Εχει υπηρετήσει 24 μήνες στις ένοπλες δυνάμεις και έχει 3 έτη σπουδών. Πώς μπορεί να θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος το 2011 μπορεί να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης με εξαγορά τριών ετών από τις σπουδές και ενός χρόνου από τον στρατό. Με αυτό τον τρόπο θα θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 10.800 ημέρες τουλάχιστον για το 58ο έτος της ηλικίας του.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Πηγή Εθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.