Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης (;) της
κυβέρνησης με την τρόϊκα, και, ειδικότερα, κατά τη συζήτηση που είχε
προσωπικά ο πρωθυπουργός, έγινε γνωστό (και προβλήθηκε ως επιτυχία) ότι οι
Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ συμφώνησαν για κάθε επίορκο ο οποίος θα
απομακρύνεται από το Δημόσιο θα προσλαμβάνεται ένας νέος δημόσιος
υπάλληλος για να καλυφθούν τα κενά σε ΔΟΥ, ελεγκτικό μηχανισμό,
νοσοκομεία κ.λ.π.
Πρακτικά, εάν μέχρι το
καλοκαίρι απολυθούν 2.000 επίορκοι, θα προσληφθούν (μέσω ΑΣΕΠ) 2.000
νέοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολύ ωραία και μπράβο στον Αντώνη Σαμαρά που το
πέτυχε.
Καταθέτω, αφελώς, όμως, μια απορία: εάν οι μετ΄ επιτάσεως και
ιδεοληπτική εμμονή ζητούμενες από την τρόϊκα μαζικές απολύσεις στο
Δημόσιο αποτελούν sine qua none για την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών
στόχων, όπως η μείωση του ελλείμματος, τότε πως γίνεται ανεκτός ίσος
αριθμός προσλήψεων;Γιατί, δηλαδή, η τρόϊκα δεν τηρεί την αναλογία 1/5 (κατ' άλλους 1/10) που έχει συμφωνηθεί σχετικά με τις προσλήψεις και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα; Πως, δηλαδή, εξηγείται με δημοσιονομικούς όρους μια τέτοια απόφαση; Ακόμα και αν ισχυριστεί κάποιος ότι οι απολύσεις (επιόρκων) αφορούν υπαλλήλους με σχετικά υψηλό μισθολογικό κόστος λόγω προϋπηρεσίας και οι προσλήψεις μικρότερο μισθολογικό κόστος, κάτι τέτοιο είναι, τελικά, αμφισβητίσιμο εάν λάβει κανείς υπόψη του τις ασφαλιστικές εισφορές που δίδουν οι παλαιότεροι υπάλληλοι και το κόστος της ανεργίας τους.
Καταντάει μέγα μυστήριο. Γιατί η τρόϊκα δεν επιμένει στις απολύσεις και αντιπροτείνει ίσο αριθμό προσλήψεων; Ένας φίλος, καθηγητής πανεπιστημίου και, υπό μία έννοια, ειδικός, με υποψίασε: "σκέφτηκες", μου είπε, "την πιθανότητα, η επιμονή στις απολύσεις να μην αφορά την εκπλήρωση δημοσιονομικών στόχων αλλά την αναζήτηση ενόχων και ενοχών;".
Εξηγούμαι;
- Εάν μελετήσει κανείς εκθέσεις για τις αναλογίες του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (διαβάστε σχετική έρευνα στα Highlights του Opinion24) διαπιστώνει πόσο ψευδή είναι όσα λέγονται τα τελευταία 3 χρόνια περί "υπερτροφικού" Δημοσίου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το πρόβλημα, στην Ελλάδα, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι η κακή, άνιση και αναποτελεσματική κατανομή τους και η απουσία αξιολόγησης των ιδίων και των δημοσίων υπηρεσιών. Όλα αυτά επισημαίνονται και στο σχέδιο Μανιτάκη που η τρόϊκα έσπευσε να απορρίψει μαζί με τον υπουργό και να τον αντικαταστήσει στη διαπραγμάτευση με τον Γ. Στουρνάρα που "αντιλαμβάνεται τα κουτάκια και τους αριθμούς".
- Εάν, λοιπόν, όπως όλοι, πλέον, ομολογούν, δημοσίως ή ιδιωτικώς, το πρόγραμμα δεν βγαίνει και οι αποκκλίσεις από τον προϋπολογισμό είναι μη αναστρέψιμες, μήπως πρέπει να προετοιμασθεί το έδαφος για τους...ενόχους; Να εξηγηθεί, δηλαδή, ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει επειδή η κυβέρνηση δεν συναινεί ή δεν υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα 150.000 απολύσεων από το Δημόσιο; Ότι, δηλαδή, δεν φταίει η "συνταγή" αλλά οι νοοτροπίες τύπου Μανιτάκη και ο...ΣΥΡΙΖΑ;
- 'Εχει γίνει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μνημονίου για 150.000 απολύσεις το Δημόσιο θα συνεχίσει να δουλεύει και δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες για την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες ή για την αναπλήρωση απωλειών εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές;
Επαναλαμβάνω: δεν είναι τουλάχιστον ύποπτο το γεγονός ότι η τρόϊκα αποδέχεται να γίνουν 2.000 προσλήψεις εις αντικατάστασταση 2.000 απολύσεων επιόρκων; Ιδιαίτερα, δε, εάν ληφθεί υπόψη ότι η παραγωγικότητα των επιόρκων είναι από ελάχιστη έως μηδενική, άρα δεν συνεισέφεραν κάτι μη αναπληρώσιμο στη γενικότερη εικόνα του Δημοσίου(άρα, γιατί χρειάζεται αναπλήρωση όταν μιλάμε για κοπανατζήδες, παιδόφιλους, λαμόγια κ.ά;).
Ομολογώ πως οι υποψίες του "πονηρού φίλου καθηγητή" με έβαλαν σε σκέψεις. Κι επειδή συμβουλεύτηκαν στατιστικές και αριθμούς και συνέκρινα τις πολιτικές αποφάσεις με τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου, τείνω να πιστέψω ότι άλλοι είναι οι λόγοι που επιτρέπουν στην τρόϊκα να κάνει μία τόσο μεγάλη απόκκλιση (προσλήψεις) από το πρόγραμμα όταν εγκαλεί την κυβέρνηση για πολύ μικρότερες και λιγότερο σημαντικές αποκκλίσεις...
opinion24.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.