Google+ Χρωστά το Βερολίνο στην Αθήνα πολεμικές αποζημιώσεις;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Χρωστά το Βερολίνο στην Αθήνα πολεμικές αποζημιώσεις;

Θετικά απαντά ομάδα εμπειρογνωμόνων μετά από ενδελεχείς έρευνες σε αρχεία, όπως αναδημοσιεύει από το Βήμα το περιοδικό der Spiegel. WaS: 1 στους 4 θα ψήφιζε κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.
H διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού der Spiegel αναδημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία» από το κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας το Βήμα. Πρόκειται για το γνωστό θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Άκρως μυστική»
  'Ακρως μυστική η έκθεση
Το Spiegel γράφει ότι πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ΄εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από την Γερμανία, Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». Το Βήμα όμως για πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτηρίων.
Σύμφωνα με το Spiegel το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δις ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δις ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

1 στους 4 εκτός ΟΝΕ1 στους 4 θέλει επιστροφή στο μάρκο
Δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap δημοσιεύει η εφημερίδα Welt am Sonntag για την διείσδυση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία ΑfD» στους γερμανούς ψηφοφόρους λίγους μήνες πριν τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ένα 24% των ερωτηθέντων, δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις, δηλώνει ότι δεν θα απέκλειε να ψηφίσει αυτό το κόμμα, το οποίο πρεσβεύει την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ και την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Infratest dimap, Ρίτσαρντ Χίλμερ, τονίζει ότι όσο συνεχίζεται η κρίση, τόσο ενισχύεται η προσοχή στο κόμμα AfD, ενώ επισημαίνει ότι αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών θα είναι το εάν οι πολίτες διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, ή αμφιβάλουν για τους χειρισμούς τους όσον αφορά στην οικονομική κρίση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα πάντα την ίδια έρευνα, το 46% των ψηφοφόρων του κόμματος FDP δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το νέο κόμμα, γι’ αυτό και ο δημοσκόπος Όσκαρ Νιντεμάιερ, μολονότι δεν πιστεύει ότι το κόμμα AfD θα καταφέρει να υπερβεί το εκλογικό όριο του 5% για να στείλει εκπροσώπους στη Βουλή, θεωρεί πιθανό να στερήσει σημαντικό αριθμό ψήφων από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.