Google+ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατάργηση του Καλλικράτη;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατάργηση του Καλλικράτη;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανακοίνωσε Κατάργηση του Καλλικράτη --- Θέλει περίπου 2000 ΔήμουςΤην κατάργηση του "Σχεδίου Καλλικράτη" και τη δημιουργία νέων δήμων, που θα έχουν διακριτή ταυτότητα, πολιτιστική συνοχή και θα είναι συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία που έκανε στο Ναύπλιο. Σύμφωνα με αυτά που είπε πρόθεσή του είναι οι Δήμοι να γίνουν περισσότεροι και από όσοι προέκυψαν από το "Σχέδιο Καποδίστρια". Αναλογικά και κατά τα λεγόμενά του θέλει να υπάρχουν περίπου 2000 Δήμοι...

Υπογράμμισε ότι για συμβολικούς λόγους παρουσιάζει στην αίθουσα του Βουλευτικού και στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, τις κεντρικές προγραμματικές κατευθύνσεις του κόμματός του για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά σήμερα ανοίγει τη συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους, οι πολίτες του οποίου θα έχουν την προστασία του κράτους.

Έχουμε, ανέφερε, ένα κράτος με απαρχαιωμένη δομή, που εξυπηρετούσε τα κόμματα εξουσίας και όχι τους πολίτες και σημείωσε πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις, με τα παχιά λόγια, έγιναν τα τελευταία χρόνια, ήταν κενές περιεχομένου.

Η κρίση, είπε, επιδείνωσε την κατάσταση και από το 2010, επιχειρείται εντατικότερη παρέμβαση αποδυνάμωσης του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, με ταυτόχρονη καταπάτηση των δικαιωμάτων.

Είχαμε, συνέχισε, μία πρωτοφανή προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ρόλου, της αποτελεσματικότητας και της ίδιας της χρησιμότητας του δημόσιου τομέα, με προφανή στόχο τις οριζόντιες περικοπές και τις απολύσεις προσωπικού.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι η λογική πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι, δεν είναι αθώα, γιατί προσβλέπει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν έχουν στόχο, είπε, να πατάξουν το πελατειακό κράτος, αλλά τώρα, έχουμε το σύστημα 4-2-1, σύμφωνα με το οποίο, στην τρικομματική κυβέρνηση μοιράζονται τις θέσεις και τα ρουσφέτια, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων τους.

Χρειαζόμαστε άμεσα, ανέφερε, μια μεγάλη ριζική τομή που θα διαμορφώσει ένα διοικητικό σύστημα που κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Έτσι μίλησε για ριζική αναδιάρθωση της Αυτοδιοίκησης με:
-          Τις περιφέρειες να μεταβάλλονται σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης με την υλοποίηση σχεδόν του συνόλου του Προγράμματος  Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών εθνικής εμβέλειας έργων, και το συντονισμό μαζί με τους δήμους των παραγωγικών και κοινωνικών δράσεων της περιοχής τους.
-          Τους δήμους να είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους και να αναλαμβάνουν το σύνολο των τομέων που αφορούν κοινωνικές δράσεις – κοινωνική συνοχή, χωροταξία, περιβάλλον, χρήσεις γης, τοπική ανάπτυξη, σχέσεις διοικητικής μορφής δημοσίου – πολίτη, θα περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, στα πλαίσια του ενιαίου ισόρροπου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, είπε, απέναντι στη συγκεντροποίηση της πολιτικής εξουσίας, μια διοίκηση αποκεντρωμένη στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, ώστε να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των πολιτών, με ουσιαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και των ανάλογων πόρων.
«Θέλουμε ένα άλλο κράτος, δημοκρατικό, διαφανές, ανοιχτό, στην υπηρεσία των εργαζομένων, του λαού και της χώρας, μακριά από την κομματοκρατία, την κλεπτοκρατία, το ρουσφέτι και τη διαφθορά. Κι αυτό το κράτος θέλουμε να κάνουμε πράξη με μεθόδους δημοκρατικές, με σεβασμό και σε συνεννόηση με τους κρατικούς λειτουργούς που μοχθούν».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης βασίζονται σε τέσσερις άξονες, ο πρώτος αφορά τη δομή και τη λειτουργία του κράτους με βασικό σχέδιο την αποκέντρωση του Κράτους με ισχυρή Αυτοδιοίκηση.
Στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει, είπε, να υπάρξει μια μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς και τα τρία επίπεδα διοίκησης της χώρας θα είναι ο Κεντρικός Τομέας, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους.
Η Κεντρική Διοίκηση ανέφερε, θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των βασικών αναπτυξιακών στόχων, και στο συντονισμό του γενικού οικονομικού προγραμματισμού. Η αυτοδιοίκηση θα αναδιοργανωθεί ριζικά, όπου οι Περιφέρειες θα μεταβληθούν σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης με στόχο το σύνολο του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, πέρα των κεντρικών εθνικής εμβέλειας έργων, να υλοποιείται από τις περιφέρειες οι οποίες παράλληλα, θα συντονίζουν και θα συναποφασίζουν με τους Ο.Τ.Α τις παραγωγικές και κοινωνικές δράσεις της περιοχής τους. «Στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ. χλμ, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ. χλμ περίπου» τόνισε χαρακτηριστικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι αναλογικά θέλει περίπου 2000 Δήμους.
Ανακοίνωσε την κατάργηση του Καλλικράτη και οι νέοι δήμοι, είπε, θα είναι συνδιαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους, υπογραμμίζοντας πως θα έχουν διακριτή ταυτότητα και θα είναι εύληπτες ενότητες, αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική τους κοινωνία.
Χαρακτηριστικά τόνισε:  «οι νέοι δήμοι θα έχουν διακριτή ταυτότητα και θα είναι εύληπτες ενότητες, αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική τους κοινωνία. Ο σημερινός «συγκεντρωτισμός» του Καλλικράτη  θα αντικατασταθεί από χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία, η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων».
Ο δεύτερος άξονας επεσήμανε, αφορά τη δημιουργία Κοινωνικού κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρώτη προτεραιότητα είπε, είναι η αποτροπή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων κοινωφελών οργανισμών και η αξιοποίησή τους προς όφελος της παραγωγικής ανάταξης της χώρας.
Ο τρίτος άξονας τόνισε, αφορά τη δημοκρατική αναδιάρθρωση και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, όπου βασικός στόχος θα είναι, να αποδώσει και πάλι στον δημόσιο τομέα και στους χιλιάδες έντιμους και ικανούς ανθρώπους που τον στελεχώνουν ό,τι τους στέρησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική της τελευταίας 20ετίας.
Τέταρτος άξονας, κατέληξε, θα είναι η νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών, ανατρέποντας τη δυσπιστία και την αντιπαλότητα δύο περίπου αιώνων των πολιτών απέναντί του.
Πρέπει, είπε, να καλλιεργηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν ο πολίτης είναι συμμέτοχος στη διοίκηση, αν μπορεί να την ελέγχει, αν είναι σίγουρος ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους, η παροχή υψηλού επιπέδου και ολοένα πιο διευρυμένων κοινωφελών υπηρεσιών και η έλλειψη ανοχής στη διαφθορά μικρής και μεγάλης κλίμακας, είναι τα βασικά στοιχεία του.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο πολίτης δεν είναι πελάτης, το κράτος θα εξυπηρετεί δίκαια και αποτελεσματικά τους πολλούς, επομένως αυτές οι αλλαγές δεν είναι αλλαγές υπέρ του λαού, αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή του λαού και, από την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν και να είναι ενεργοί στην προσπάθεια για αναδιάταξη και αναδιάρθρωση του κράτους.
 
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ

Πηγή otanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.