Google+ Στο στόχαστρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Στο στόχαστρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.


απολυσεις υπαλληλων
Από τη «δεξαμενή» των υπεράριθμων υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απασχολούνται σήμερα σε περίπου 700-800 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (δημοτικές επιχειρήσεις), με συμβάσεις κάθε μορφής, θα προέλθει ένα σημαντικό κομμάτι από τους 4.000 υπό απόλυση υπαλλήλους έως το τέλος του χρόνου, αλλά και 7.000 που θα υπαχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας-διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, το οποίο θα αφορά 25.000 ώς το τέλος του 2014.
* Οπως σχεδιάζεται, στο πρώτο κύμα των 12.500 υπό διαθεσιμότητα που πρέπει να εφαρμοστεί μετά το τέλος του Ιουνίου, οι 2.700 θα προέλθουν από τους ΟΤΑ, ενώ στους υπόλοιπους 12.500, που θα βγουν σε διαθεσιμότητα μετά τον Δεκέμβριο, θα περιληφθούν άλλοι 4.300 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα στο μητρώο των φορέων και των οργανισμών της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι καταγεγραμμένοι 556 φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τους 700-800, καθώς έως το τέλος του Ιουνίου όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει, ύστερα από επιστολή που έλαβαν από το υπουργείο Εσωτερικών, να έχουν υποβάλει τα πλήρη στοιχεία με τον αριθμό των φορέων που διαθέτουν, το τακτικό και με αορίστου χρόνου συμβάσεις προσωπικό τους, τα ποσά κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν, τους συμβασιούχους που απασχολούν, το έργο που παρέχουν (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτιστικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ.), τυχόν οφειλές που έχουν σε τρίτους (π.χ. εργολάβοι), το νομικό καθεστώς που τους διέπει, εάν λαμβάνουν μέρος των ανταποδοτικών τελών από τον οικείο δήμο κ.λπ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στους παραπάνω φορείς απασχολούνται περίπου 20.000 υπάλληλοι, αρκετοί από τους οποίους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου. Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι ένα σημαντικό κομμάτι από τους απασχολούμενους υπαλλήλους σε νομικά πρόσωπα στους ΟΤΑ να συμπεριληφθούν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν σε κάθε δήμο όλοι οι οργανισμοί και οι φορείς που έχει υπό την εποπτεία του.
* Από την κατάργηση ή συγχώνευση αναμένεται να περιοριστούν κατά πολύ οι υπάρχουσες οργανικές θέσεις και οι πλεονάζοντες υπάλληλοι να δουν την έξοδο από τους ΟΤΑ. Ανάλογο μέτρο θα εφαρμοστεί και για σημαντικό κομμάτι από τους συμβασιούχους έργου και ορισμένου χρόνου, των οποίων θα καταγγελθεί η σύμβαση πριν αυτή λήξει και θα λάβουν το υπόλοιπο του χρόνου της σύμβασης ως αποζημίωση. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν συμβασιούχοι που προσελήφθησαν από δήμους και αμείβονται όχι από τον κρατικό προϋπολογιαμό, αλλά από τα ανταποδοτικά τέλη που λαμβάνουν από τους δημότες οι δήμοι...
* Υπεράριθμοι υπάλληλοι στους φορείς των δήμων θα προκύψουν επίσης από τη μείωση των οργανικών θέσων κατά μέσο όρο έως και 50%. Το καθεστώς της διαθεσιμότητας ή ακόμη και των απολύσεων πιθανόν δεν θα αποφύγουν και υπάλληλοι (70.000) που απασχολούνται στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών...
* Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, υποστηρίζει το λουκέτο των φορέων δήμων και περιφερειών, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Διαφορετικά προετοιμάζονται κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.