Google+ Δημόσιο: Φεύγουν πρώτοι όσοι απασχολούνται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Δημόσιο: Φεύγουν πρώτοι όσοι απασχολούνται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις

απολυσεις οτα
Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στο δημόσιο με εκτέλεση προσωρινών αποφάσεων και με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των υποψηφίων  προς άμεση απομάκρυνση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι υπάλληλοι που απασχολούνται με προσωρινές αποφάσεις σε διάφορες θέσεις του δημοσίου υπολογίζονται περίπου στις 8.500. Περίπου 5.000 απασχολούνται στο στενό δημόσιο τομέα και 3.500 στη τοπική αυτοδιοίκηση.   Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την επίσπευση της εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων, αν και με μια πρώτη ματιά φαίνεται να αφορά μόνο νέες υποθέσεις στη πράξη συμπεριλαμβάνει και εκείνους που ήδη απασχολούνται στο δημόσιο και στην αυτοδιοίκηση με ασφαλιστικά μέτρα. Μάλιστα σχετική νομοθετική ρύθμιση εξετάζεται και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι πληροφορίες που θέλουν τη ρύθμιση να καταρτίζεται άμεσα επιβεβαιώνονται και από την εσπευσμένη επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλες τις υπηρεσίες, τα υπουργεία και τους δήμους. Συγκεκριμένα στην επιστολή ζητούσε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουνίου να έχουν αποσταλεί άμεσα στο υπουργείο στοιχεία σχετικά με το προσωπικό που απασχολούν με προσωρινές αποφάσεις. Συγκεκριμένα το υπουργείο ζητούσε από όλα τα υπουργεία, της Γενικές Διευθύνσεις, τις Ειδικές Γραμματείες, τις Ανεξάρτητες Αρχές τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους δήμους, ενημέρωση αναφορικά με τον αριθμό του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του οποίου οι συμβάσεις έχουν λήξει και εξακολουθεί να απασχολείται στο φορέα:
α) σε εκτέλεση προσωρινών αποφάσεων
β) σε εκτέλεση αποφάσεων επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων
Ειδικά για τη τοπική αυτοδιοίκηση επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση  Οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ θα πρέπει να μεριμνήσει για να αποσταλούν τα στοιχεία ηλεκτρονικά στη σχετική βάση που λειτουργεί το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης.
Εν τω μεταξύ αν και ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσέρχεται τις επόμενες ημέρες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με βασικό αίτημα τη παράταση του χρόνου υλοποίησης της κινητικότητας, ωστόσο αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για απομάκρυνση προσωπικού.  Σε πρώτη φάση θα επιχειρήσει να πείσει τη Τρόικα ότι αν λάβει μια παράταση μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει και το σύστημα της κινητικότητας σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων. Πάντως δμοτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν τις τρεις βασικές ομάδες από τις οποίες θα προέλθει το μεγαλύτερο ποσοστό όσων απολυθούν ή θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Eκτός από τη δεξαμενή των υπαλλήλων που απασχολούνται με προσωρινές αποφάσεις των δικαστηρίων η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα και μάλιστα με οριζόντια κριτήρια και τις περιπτώσεις  των 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας. Αυτό θα γίνει με ειδική διάταξη η οποία θα περιέχεται στο νομοσχέδιο «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις». Αν και στο σύνολο του το σχέδιο νόμου είχε ολοκληρωθεί από τον τέως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ωστόσο δεν περιείχε καμία αναφορά στα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα μπουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι. Αυτή η διάταξη θα είναι και το πρώτο τεστ για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στην επίμαχη διάταξη θα πρέπει να προσδιοριστούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα επιλεγούν οι υπάλληλοι  που περισσεύουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Το θέμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «γόρδιος δεσμός» καθώς δεν έχει βρεθεί καμία φόρμουλα που να μπορεί να λειτουργήσει με αξιοκρατικά κριτήρια. Μάλιστα στο επίμαχο ζήτημα σηκώνουν τα χέρια ψηλά και οι Γάλλοι που συμμετέχουν στην Ομάδα Κρούσης, καθώς δεν έχουν βρει αντίστοιχο παράδειγμα εφαρμογής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
 Μπορεί ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συμφωνεί επισήμως ότι η κινητικότητα θα πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ωστόσο η διαπραγμάτευση με τη τρόικα δεν αναμένεται να είναι περίπατος. Η εικόνα που έχουν τα στελέχη της τρόικας είναι άκρως απογοητευτική σχετικά με τα βήματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στους ίδιους έχει καταστεί σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί με τους ρυθμούς που ακολουθεί να υλοποιήσει αναίμακτα το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί  θα πρέπει να έχουν απολυθεί μέχρι τέλος του έτους 4.000 υπάλληλοι και να έχουν μετακινηθεί 25.000. Επί της ουσίας τα στελέχη της τρόικας θα πουν στο νέο υπουργό ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι και ένα μέρος της κινητικότητας να μετατραπεί σε απολύσεις. Απολύσεις οι οποίες θα είναι αναγκαστικά με τη διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου».

Πηγή www.localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.