ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Σκληρή διαπραγματευτική γραμμή έχει χαράξει η τρόικα. Δεν δίνει περιθώρια για παράταση της εκκρεμότητας που έχει δημιουργηθεί με την κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Επιμένει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του μηνός. Εγείρει ζήτημα για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις.
Τελεσίγραφο απέστειλε χτες η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, όπου ζητά να προσδιοριστούν μέχρι τις 31 Ιουλίου τα ονοματεπώνυμα και οι θέσεις των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συναινούν στην παράταση για την κινητικότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο και επικαλούμενοι τις καθυστερήσεις που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, επέμειναν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζει την αισιοδοξία της για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, ενώ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και πιθανότατα αύριο με στόχο τη Δευτέρα να υπάρχει συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να παρουσιάσει την πρότασή του για την επίσπευση της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου για 12.500 υπαλλήλους.
Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο τη μείωση των μηνών που θα τίθενται σε διαθεσιμότητα οι πλεονάζοντες υπάλληλοι από 12 μήνες σε 6-9 μήνες προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.
Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, που έχει συμφωνηθεί σε 15.000 για τη διετία 2013 - 2014, εκ των οποίων οι 4.000 απολύσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος και οι 11.000 απολύσεις του χρόνου αφού η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει την πρόταση να συνυπολογιστούν στις απολύσεις οι απομακρύνσεις των 6.000 περίπου συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους και εργάζονται με προσωρινές αποφάσεις ή ασφαλιστικά μέτρα. Η πρόταση Μητσοτάκη για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων αφορά:
5.000 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα μετακινηθούν σε θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς να ενταχθούν στην κινητικότητα και οι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων σε συγκεκριμένους τομείς του δημόσιου τομέα όπως είναι η εκπαίδευση, ενώ εκτιμάται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμαστεί προκειμένου να παρουσιάσει τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου.
2.000 εκπαιδευτικούς που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα προέρχονται από ειδικότητες που καταγράφουν πλεονάζον προσωπικό, όπως είναι οι γυμναστές και οι καθηγητές πληροφορικής.
2.500-3.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεβάζουν τον αριθμό των «διαθέσιμων» υπαλλήλων από τους ΟΤΑ στις 4.000 εργαζομένους.
Σήμερα μετά τη συνάντηση που θα έχει η τρόικα στις 9.00 π.μ. με τον Κυρ. Μητσοτάκη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου θα ακολουθήσει σύσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γ. Μιχελάκη και τον Λ. Γρηγοράκο. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται η λήψη οριζόντιων μέτρων για την εξαγωγή του πλεονάζοντος προσωπικού στους ΟΤΑ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι θα μπορεί μέχρι τις 31 Ιουλίου να έχει έτοιμες τις καταστάσεις με τους παραπάνω 10-11.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, προκειμένου να υπάρξει βάση συμφωνίας για το Δημόσιο μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, με στόχο να αποδεσμευτεί η δόση του Ιουλίου. Επίσης 2.500-3.000 «διαθέσιμοι» θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και ενδέχεται να καταγραφούν αναλυτικά εντός του Αυγούστου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει σήμερα στην τρόικα τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα κριτήρια για την κινητικότητα αλλά και τη μείωση της διάρκειας της διαθεσιμότητας που θα παρουσιάσει σήμερα στην τρόικα.
Η σύσκεψη με Σαμαρά
Τέρμα οι καθυστερήσεις, τώρα αποτελέσματα
Με την πρόθεση να υπάρξει αμέσως λύση στις διαπραγματεύσεις προσήλθαν χθες στην κρίσιμη -όπως αποδείχθηκε- σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Στουρνάρας και Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα στο πολυσυζητημένο «κενό» που είχε προσδιοριστεί από την τρόικα, αλλά και στην κάλυψη της «τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ. Η συζήτηση ήρθε γρήγορα στο μείζον θέμα του Δημοσίου. Ο κ. Σαμαράς, αλλά και οι κ. Στουρνάρας και Μητσοτάκης επεσήμαναν τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέχθη κάποια στιγμή από ελληνικής πλευράς ότι «οι όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν στην υλοποίηση του προγράμματος οφείλονταν στο πρόσωπο του προηγούμενου υπουργού», «τώρα αυτό έχει αλλάξει και σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα», προσετέθη.
Παράταση
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε απόλυτη ενημέρωση για το κλίμα που υπήρχε στις συνομιλίες με την τρόικα, έθεσε ξανά το θέμα μια μικρής παράτασης στο θέμα της διαθεσιμότητας, με τη λoγική ότι οι «δεξαμενές» υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να γίνει μια σωστή αξιολόγηση προηγουμένως.
Χρονοδιάγραμμα
Σε αυτό συμφώνησε και ο Κυρ. Μητσοτάκης και αμέσως η συζήτηση μετατοπίσθηκε στον χρόνο που είναι αναγκαίος να δοθεί. Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου το μεγαλύτερο μέρος (εάν όχι όλο) από τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε αυτό το καθεστώς θα έχει βρεθεί κι έτσι δόθηκε η εντολή στον κ. Στουρνάρα να μιλήσει αργότερα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και για την προώθηση πολιτικής συμφωνίας τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ήδη δώσει στον κ. Σαμαρά τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και την τοπική αυτοδιοίκηση, από όπου θα βρεθούν οι υπάλληλοι που θα τεθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς, ενώ είχε ειδοποιήσει ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να μειώσει και τον χρόνο της διαθεσιμότητας στους εννιά μήνες ή ακόμη και στους έξι εφόσον κριθεί αναγκαίο. Κοινή πεποίθηση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, μετά και τη χθεσινή - μακρά - συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την τρόικα, είναι πως σήμερα ή το αργότερο αύριο θα υπάρξει λύση και πως το μόνο που θα απομένει πλέον είναι αυτή η συμφωνία να πάρει τον χαρακτήρα νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, κάτι το οποίο θα γίνει στις αρχές της εβδομάδας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Ν.Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.