ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
«Τελειώνετε με το σκάρτο προσωπικό στο Δημόσιο»
Του Ηλία Μπενέκου
«Διώξτε το σκάρτο προσωπικό. Τελειώστε τους». Τη φράση αυτή άκουσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης από τους ελεγκτές της τρόικας κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν μαζί του. Η πίεση της τρόικας για άμεση απομάκρυνση των επίορκων, αλλά και ανεπαρκών υπαλλήλων είναι δεδομένη, καθώς τα τελευταία χρόνια κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν στην Αθήνα, έχουν κουραστεί να ακούνε δεσμεύσεις που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Πόσο αληθές είναι όμως ότι ασκήθηκε πίεση για άμεση απομάκρυνση 7000 επίορκων, απαίτηση μάλιστα που η μη εκπλήρωσή της θα οδηγούσε σε μπλοκάρισμα της δόσης του Μαρτίου;
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν υπήρξε αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό πριν τελεσιδικήσουν οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία. Εξίσου δύσκολη είναι και η απομάκρυνση των αδικαιολογήτως απόντων υπαλλήλων, αν και ήδη εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με σκοπό τον εντοπισμό τους.
«Μαύρες λίστες»
Η αριθμολαγνεία των τελευταίων ημερών αναφορικά με το πόσοι και ποιοι υπάλληλοι θα φύγουν από το Δημόσιο, είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν αρκετές «μαύρες λίστες»... υποψήφιων προς αποχώρηση. Η δέσμευση για εντοπισμό 25 χιλιάδων υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι το τέλος του έτους (εκ των οποίων οι 12.500 έως το Καλοκαίρι) θα υλοποιηθεί διαμηνύουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένοντας, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση η τρόικα δεν ζητά συγκεκριμένες περιπτώσεις, ούτε αναφέρεται στον όρο απολύσεις. Το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε είναι «μείωση θέσεων, ορθολογική κατανομή και ανανέωση του προσωπικού», σημειώνουν.
Ήδη έχουν παραδοθεί τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ενώ εντός του μήνα θα ακολουθήσει η περιγραφή θέσεων, αρμοδιοτήτων και διαδικασιών για το κάθε υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα staffing plans. Άμεσα θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και θα ακολουθήσει η έκδοση των απαραίτητων ΠΔ για τα υπουργεία.
Από τα νέα οργανογράμματα που έχουν παρουσιαστεί (απομένουν τέσσερα υπουργεία) προκύπτει μείωση δομών μέχρι και 50% καθώς και μερικές εκατοντάδες πλεοναζόντων υπαλλήλων.
Με δεδομένο πάντως ότι στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων υπηρετούν περί τους 60 χιλιάδες υπαλλήλους, όπως εκτιμούν το μεγάλο βάρος θα κληθούν να «σηκώσουν» οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή εκείνοι που εποπτεύονται από τα υπουργεία και η Αυτοδιοίκηση, καθώς και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, όπου απασχολείται η μερίδα του λέοντος από τους συνολικά 690 χιλιάδες δημοσίου υπαλλήλους.
Πλεονάζουσες θέσεις
Η διαδικασία της αξιολόγησης αυτών των φορέων έχει ήδη ξεκινήσει από το δήμο Θεσσαλονίκης, την Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και τον ΕΟΦ και υπολογίζεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Καλοκαίρι ώστε να προκύψει μία ακόμη δεξαμενή για εντοπισμό θέσεων που πλεονάζουν. Σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του προσωπικού που έπεται, θα μπορέσουν να εντοπισθούν οι υπάλληλοι που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας.
Οι ελεγκτές μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη «δεξαμενή» και είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη, ζήτησαν σχετικά στοιχεία, παρότι η συγκεκριμένη δράση δεν περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα του Μάρτη.
Μεγάλο «αγκάθι» οι επίορκοι
Ισχυρές αναμένονται οι αντιδράσεις σε επίπεδο εργαζομένων, αλλά και αντιπολίτευσης για το θέμα των επίορκων
Σε πρωτόκολλα συνεργασίας με όλα τα υπουργεία προχωρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση, λιγότερες «παρεξηγήσεις» και... μετατόπιση ευθυνών, και να μπορέσουν να προχωρήσουν παράλληλα σε όλο το Δημόσιο οι διαδικασίες τόσο σε ό,τι αφορά τα staffing plans, αλλά και το «κυνήγι» των επίορκων.
Το τελευταίο μάλιστα, αναμένεται να αποδειχθεί μεγάλο αγκάθι, με δεδομένες και τις αντιδράσεις που προκαλεί τόσο μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και σε αρκετούς φορείς απασχόλησής τους, που εκφράζουν ανοιχτά φόβους ότι μαζική απομάκρυνση υπαλλήλων που θα χαρακτηριστούν ως επίορκοι μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση τις υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλιστα αναμένεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γ. Καμίνη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι προβλέψεις για τους επίορκους είναι ιδιαίτερα σκληρές γιατί περιλαμβάνουν «ακόμη και αδικήματα, τα οποία τελέστηκαν και εκτός υπηρεσίας», ενώ διερωτάτο «αυτή η επιλογή είναι μια λύση υπό τη δαμόκλειο σπάθη του μνημονίου ή των μέτρων περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που θα εφαρμοστεί επί δικαίων και αδίκων».
Ισχυρές αναμένονται οι αντιδράσεις και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, ιδίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο Π. Σκουρλέτης σε χθεσινές δηλώσεις του ξεκαθάριζε «αν μια υπόθεση είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν θα την τελειώσουμε οπωσδήποτε από τη μια μέρα στην άλλη», ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα των επίορκων καμία σχέση δεν έχει με τη δέσμευση για 25 χιλιάδες λιγότερους υπαλλήλους εντός του έτους.
Πηγή www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.