Google+ Επιστολή ενός 17χρονου μαθητή στον Γιάννη Στουρνάρα. Μα τι κάνετε κύριε υπουργέ;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Επιστολή ενός 17χρονου μαθητή στον Γιάννη Στουρνάρα. Μα τι κάνετε κύριε υπουργέ;

«Καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων νέων»

Ο Αλέξανδρος είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ.

 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα flashnews, που δημοσίευσε την επιστολή, το γράμμα έχει πρωτοκολληθεί από το Υπ. Οικονομικών με ΑΠ:03945.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Υπουργός των Οικονομικών στον οποίο απευθύνεται και το παρακάτω γράμμα.

«Προς: Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Στουρνάρα

Κύριε Υπουργέ Οικονομικών
Ονομάζομαι Αλέξανδρος, είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και ετοιμάζομαι να δώσω εξετάσεις. Ανάμεσα στα μαθήματα που εξετάζομαι είναι και η Οικονομική Θεωρεία.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια παράγραφο του βιβλίου (σελίδα 183, βιβλίο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) η οποία αναφέρει «Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα, πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση». Αυτά λέει το βιβλίο. Πώς γίνεται να μιλάτε για πλεόνασμα της οικονομίας σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας όπου, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τα έσοδα του κράτους για να αυξηθεί το εισόδημα.

Τι κάνετε κύριε Υπουργέ; Το ακριβώς αντίθετο. Αυξάνετε τη φορολογία στις ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, το εισόδημα ολοένα και περισσότερο μειώνεται, χωρίς αυτά να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από το να βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση. Τι συνέπειες έχουν αυτές οι ενέργειες; Καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων νέων (όπως και τα δικά μου στην παρούσα φάση) εξαναγκάζοντάς τους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτοξεύετε τα ποσοστά ανεργίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι να σταματήσετε εδώ. Δεν είναι δυνατόν να δίνετε προβάδισμα στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, φέρνοντας σαν δικαιολογία ότι θυσιάζεται για τη σωτηρία της χώρας
Μαθητής Χανίων
Αλέξανδρος Κοκολάκης

ΥΓ. Αν μπει ερώτηση στις πανελλήνιες για το τι πολιτική εφαρμόζουμε σε περιόδους ύφεσης, εγώ τι να γράψω ότι είναι το σωστό; Πρέπει να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών, όπως επιδιώκετε εσείς, ή ελλειμματικό δηλαδή αυτό που εννοεί το βιβλίο ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και το εισόδημα για να βγούμε από την ύφεση;».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.