Google+ Αντ. Μανιτάκης ειπε: “Σε καμία χώρα οι υπουργοί δεν απολύουν υπαλλήλους”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Αντ. Μανιτάκης ειπε: “Σε καμία χώρα οι υπουργοί δεν απολύουν υπαλλήλους”

Σε έξι μήνες έγινε ό,τι δεν έγινε έξι χρόνια” απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη με θέμα τους “επίορκους δημόσιους υπάλληλους”.
Παραθέτοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει για την απομάκρυνση των επίορκων ο κ. Μανιτάκης ανέφερε πως :
  • Με πρωτοβουλία του υπουργείου ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έδωσε τα σχετικά στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στο ΣΕΕΔΔ, το οποίο ήδη ελέγχει το σύνολο των 1.917 περιπτώσεων που αφορούν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί από το 2007 και εντεύθεν και τα οποία επισύρουν σοβαρές κυρώσεις.
  • Τα 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια συστήθηκαν το ταχύτερο δυνατό, μέχρι τον Δεκέμβριο, και συγκροτήθηκαν μέχρι τον Μάρτιο. Σήμερα λειτουργούν στην πλειονότητα τους.
  • Τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, όπως για παράδειγμα οι παραιτήσεις μελών των Πειθαρχικών συμβουλίων, επιλύονται με ταχείες παρεμβάσεις και τη συνεργασία των οικείων Υπουργείων. Μάλιστα, αναμένεται άμεσα η έκδοση των σχετικών αποφάσεων αντικατάστασης των παραιτηθέντων μελών, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη.
  • Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν περιέλθει στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εξετάζονται σταδιακά 1533 πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων, για όλες τις περιπτώσεις των παραπτωμάτων που περιγράφει ο ν. 3528/2007, όπως ισχύει.
  • Άλλες 320 εκκρεμείς υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς στα δύο πρώτα τμήματα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό πλέον εξετάζονται 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα και εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις.
  • Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, από το 2012, έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνο το Μάρτιο που μας πέρασε, εξετάστηκαν 26 υποθέσεις εκ των οποίων οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Από αυτές τις 8, οι 5 αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους.
  • Ακόμη, συγκροτήθηκε και συστάθηκε, με απόφασή του Υπουργού μετά από δύο και πλέον χρόνια μη λειτουργίας, το τρίτο Τμήμα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Το Τρίτο Τμήμα ήδη συνήλθε και εξετάζει τις 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι απαντήσεις του κ. Μανιτάκης πάντως προκάλεσαν κόντρα με τον ερωτώντα βουλευτή ο οποίος τον προειδοποίησε πως “κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία ως ο προστάτης των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων”. “Εγώ λέω πως είναι ευχάριστο να απολύσουμε τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί αυτό δίνει αίσθημα δικαιοσύνης. Αν δεν λειτουργούν τα διοικητικά και πειθαρχικά συμβούλια, να τα αλλάξουμε, να τους τιμωρήσουμε. Αν ήταν δική σας επιχείρηση, θα τους είχατε βρει άμεσα και θα τους είχατε διώξει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ψυχάρης.
Ο κ. Μανιτάκης αντέτεινε πως “σε καμία χώρα οι υπουργοί δεν απολύουν δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όσοι απολύονται, απολύονται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους νόμους, από υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια. Ο υπουργός δεν προδικάζει ποιος θα απολυθεί. Για την απόλυση, απαιτείται η κρίση των αρμόδιων οργάνων. Ο υπουργός επισημαίνει και εντοπίζει, κάνει πολιτικές, δεν απολύει. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε απολυταρχικά κράτη”.
Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να κάνουμε την εξής διάκριση: “άλλο είναι ο παραβάτης, που πρέπει να διωχθεί, και άλλο αυτός που δεν εργάζεται όπως πρέπει. Εκεί χρειάζεται αξιολόγηση”

Πηγή  localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.